Seobe Roma kretanja i migracija:

Stranica 2/2 Previous  1, 2

Go down

Važni datumi u romskom pokretu

Komentar  Admin on Sun Oct 24, 2010 10:36 am

Važni datumi u romskom pokretu Ispis E-mail

Tekst preuzet iz priručnika ’’Romi kroz vreme’’

Autorski tim: Rozalija Ilić, Emilija Ilić, Slavoljub Đorđević, Aleksandar Spasić, Slavica Rakić, Rajko Ranko Jovanović, Ibrahim Osmani.Romksi pokret ima veoma značajnu ulogu u istoriji, koja je započeta sa inicijativama pojedinaca.

Prve zapise o Romima, pronalazimo sredinom XI veka, kada se javljaju u srednjevekovnim vizantijskim zemljama. Između 1289. i 1309. godine, u vreme vladavine srpskog kralja Stefana Dečanskog, pominje se veća romska družina, a 1323. godine, jedna artističko-akrobatska romska družina. Posle Kosovske bitke, Romi su masovno stizali u Srbiju i ostale južnoslovenske zemlje. U XV, XVI i XVII veku Romi su u velikom broju u svim južnoslovenskim zemljama.

Da su Romi politički vrbovani, govori podatak Dimitrija Tucovića 25.12.1904. godine, kada su, pod pritiskom, zastrašeni i potkupljeni, glasali za samostalnu radikalnu stranku-Beograd.

U razdoblju od 1901. do 1918. godine, Romi su delili sudbinu svih ostalih naroda u Jugoslaviji. Učestvovali su u balkanskim ratovima, a u toku drugog svetskog rata nailazimo na masovno stradanje Roma od fašista.

Posle drugog svetskog rata Romi bi se mogli svrstati u najsiromašnije i socijalno najugrženije slojeve društva. Popis Roma u to vreme je bio mali, 72.736 lica, pa je u međuvremenu začeta akcija popisa pripadnika ovog naroda.

Novembra 1933. godine u Bukureštu je Grigorije Nikolesku sazvao kongres radi osnivanja međunarodne organizacije Roma.

U vremenu između dva svetksa rata (1927) pojavljuje se student Pravnog fakulteta Svetozar Simić – Rom iz Beograda – i pokreće list ''Romano lil'', držeći to dobrom osnovom za osnivanje romskih organizacija. Ali je usled nedostatka sredstava list posle tri broja prestao da izlazi.

U Mađarskoj je 1958. godine osnovan Savez Roma, a potom se i u mnogim drugim evropskim državama osnovaju slične organizacije.

Krajem šezdesetih i početkom sedamdesetih godina dvadesetog veka osnovana su prva romska društva u zemlji. Ovo se naročito odrazilo na popis Roma u narednim godinama. Prema mišljenju jedne grupe istraživača, u Jugoslaviji je tada (1981) živelo između 650.000 i 800.000 Roma. Veliki broj pripadnika ovog naroda oseća strah za izjašnjavanje po nacionalnoj pripadnosti.

Od 1969. godine u Jugoslaviji je pokrenuta akcija međusobnog povezivanja Roma, a inicijator toga je bio Slobodan Berberski, umnogome prvoborac i književnik, rodom iz Zrenjanina. Na njegovu inicijativu, širom Srbije se formiraju ''Društva Rom, za prosvetu, nauku i socijalna pitanja''. On je i osnivač međunarodne organizacije Roma.

Prvi svetski kongres Roma je održan u Londonu 1971. godine, od 6-8. aprila. Za prvog predsednika izabran je Slobodana Berberskog – Lale. Na tom kongresu je donesena odluka o zastavi Roma – u gornjem delu plava, donji deo zelena a u sredini je crveni točak – himni Roma (Đelem – đelem), zajedničkom imenu za sve Rome sveta, te o uspostavljanju veza sa matičnom zemljom.

Kulturno-prosvetna zajednica opštine Leskovac sa KUD "Ševket Ibrahimović" iz Leskovca i "Društvo Rom" iz Niša su inicijatori Smotre kulturnih dostignuća Roma Srbije i Jugoslavije od 1974. godine.

U Čandigaru, glavnom gradu Pendžaba, dr Vahendra Riši je osnovao Institut za romologiju. ''Prvi svetski festival kulture Roma'' održan je 1974. godine u Indiji. Na kraju festivala, Indira Gandi je primila predstavnike Roma.

Na predlog indijske komisije, Komisija za ljudska prava u Ženevi, leta 1977. godine donela je rezoluciju, po kojoj su Romi indijska istorijska, kulturna i jezička manjina i shodno tome uživaju prava i zaštitu koje su utvrđene dokumentima Ujedinjenih nacija. Od tada je Međunarodna organizacija Roma počela da se obraća Ujedinjenim nacijama i njenim organima, zahtevajući da, kao nevladina organizacija, postane članica međunarodne zajednice i tražeći zaštitu pripadnika Roma u svim zemljama gde žive i da Romi, kao etnička, kulturna, jezička i socijalna manjina, imaju pravo na svoj nacionalni i kulturni identitet.

U Ženevi, aprila 1978. godine, održan je Drugi svetski kongres Roma. Na njemu su usvojeni statut i rezolucije, a za predsednika je izabran Jan Cibula, lekar iz Berna.

Pokrenute aktivnosti za opštu nacionalnu afirmaciju, bitno su uticale na kolektivno organizovanje Roma u Jugoslaviji. Krajem šezdesetih i početkom sedamdesetih godina XX veka u Srbiji se formiraju Društva Roma u mnogim gradovima. Na inicijativu formiranih društava, čiji su glavni ciljevi bili obrazovanje, kultura i kulturno stvaralaštvo, informisanje, socijalno i materijalno stanje Roma, sport i sportska kultura, osnovaju, decembra 1979. godine, Savez društava Roma Srbije, a za prvog predsednika je izabran Sait Balić, inženjer iz Niša. Te smotre su susreti književnih i likovni stvaralaca Roma, dramski i foklorno-muzički nastupi i izložbe domaća radinost i dr. Od tada se na scenu pojavljuju romski književni i likovni umetnici; štampa se i priličan broj književnih dela na romskom jeziku. Nepravaziđen je svojim književnim delima i svojom antologiskom pesmom ''BEZ DOMA BEZ GROBA'', dr Rajko Đurić, kao što su istaknuti i slikari Šaban Butić, Slobodan Karadžić i Miloš Vasić.

Sait Balić, poznati priznati borac za romska nacionalna prava iz Niša, postaje drugi predsednik Svetske organizacije Roma. Treći svetski kongres je održan u maju 1981. godine u Getingenu, SR Nemačka, a za predsednika znači izabran je Sait Balić iz Jugoslavije. Od ovog Kongresa, organizacija je počela da sarađuje i sa Evropskim savetom u Strazburu.

Član predsedništva Međunarodne organizacije Roma, Huan de dios Ramirez Heredia, od 1983. godine postaje član Evropskog saveta, i pred ovom organizacijom je više puta postavljeno pitanje o pravnom i društvenom položaju Roma. Pri Evropskom savetu postoji posebna grupa koja radi na školovanju romske dece.

Drugi svetski festival kulture Roma održan je u Čandigaru u Indiji. Festival je otvorila Indira Gandi, 28. oktobra 1983. godine.

Međunarodna organizacija Roma se obratila ekonomskom i socijalnom savetu OUN 1984. godine sa zahtevom da dobije status B.

Jula 1988. godine je održan Svetski festival romskog folklora u Brnu u Čehoslovačkoj.

Četvrti svetski kongres Roma održan je u aprilu 1990. godine u Varšavi. Za predsednika je izabran Dr. Rajko Đurić iz Jugoslavije (danas Srbije).

Jubilarna XX smotra kulturnih dostignuća Roma Srbije je održana 7, 8, i 9. aprila 1994. godine u Leskovcu.

V svetski kongres Roma je održan 24.-30. jula 2000. godine u Pragu. Za predsednika je izabran Dr. Emil Ščuka.

U Srbiji i Crnoj Gori Romi su dobili status nacionalne manjine 2002. godine na osnovu Zakona o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina. Tako je romska nacionalna zajednica izabrala svoj Nacionalni savet na Skupštini elektora u Beogradu 24. maja 2003. godine. On broji 35. članova, a predsednik je Vitomir Mihajlović.Romi su kroz istoriju pod jako teškim uslovima davali izvestan doprinos u evropskoj politici, i njenoj kulturi i umetnosti, i njenoj literaturi. Na primer, Nikola Kubiček, Rom poreklom iz Češke, bio je predsednik Brazila; Alfred Zinovec postao je posle smrti Bruna Krajskog kancelar Austrije; Džon Banjan je ušao u istoriju literature Engleske; Rom Antonio Maćado je slavni pesnik Španije, iz koje potiče i Pablo Pikaso; Jon Budaj Deleanu koga Rumuni slave kao svog Homera, bio je Rom (član srpske akademije nauka i umetnosti), slikar Mića Popović je romskog porekla; Rom Aleksandar Acković je osnivač ''Trećeg programa Radio Beograda''; vrlo ugledan prevodilac i novinar slobodan glumac i profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu Miladin Životić, bili su takođe Romi itd.

To su zatim istaknuti režiseri i glumci kao što su, recimo, Čarli Čaplin, Jul Briner, Ava Gardner, Antonio Banderas ili sportisti, naročito bokseri i fudbaleri.

Rom Džon Banjan (1628-1688) poznati engleski pisac, čije je delo ''Hodočasnikova putovanja'' jedno od najviše prevođenih dela posle Biblije.Danas su najznačajnija ''tradicionalna'' romska udruženja: ''Savez društava Roma'', ''Nacionalna zajednica Roma Kosova i Metohije'', ''Matica Roma Jugoslavije'', ''Udruženje Roma Crne Gore''.

Od ostalih udruženja, danas u Srbiji ima preko 1000 romskih nevladinih organizacija, koji daju svoj doprinos da se pokret omasovi i da se na različite načine pokrenu inicijative važne za romsku zajednicu u Srbiji.Tu su naravno i romske političke partije, kao što su ''Socijaldemokratsku partiju Roma'' (1990), u međuvremenu je registrovano više od desetak političkih partija, od kojih su poznatije ''Kongresna partija Roma'', ''Demokratska Unija Roma'', ''Partija romskog jedinstva''.Posebno bi istakli ženski romski pokret u Srbiji, kojeg je inicirao ''Romski informativni centar'', iz Kragujevca. Na projektu ''Svet žena'' formirana je ženska romska mreža (Srbija i Crna Gora, 2002 godine), koja po prvi put započinje svoj rad sa 30 aktivistkinja iz 15 opština Srbije i Crne Gore (Novi Sad, Novi Bečej, Deronje, Subotica, Beograd, Kragujevac, Kraljevo, Kruševac, Valjevo, Niš, Leskovac, Nikšić-Crna Gora). Ova mreža se danas razvila i broji preko 200 aktivnih žena u romskom pokretu. Ženski pokret je do sad uradio nekoliko značajnih stvari – radio na izradi akcionih planova za bolji položaj romskih žena, kao i svih ostalih akcionih planova; učestvovao u izradi posebnog CEDAW izveštaja u regionu Istočne Evrope za položaj romskih žena; jedini u regionu ima romsku žensku mrežu u borbi protiv trgovine ljudima (mreža se zove ''Svet žena''); ima aktivnu romsku mrežu ''Romkinje to mogu'' koja radi na političkom angažmanu romskih žena, kao i participaciji žene u politici; pokrenuo mnoga važna pitanja za romsku zajednicu u Srbiji.U našem sakupljanu o važnim datumima u romskom pokretu, kako Roma tako i Romkinja, verujemo da nam tek predstoji istraživački deo o svim važnim događajima u istoriji Roma/Romkinja. Ovde smo samo prikazali jedan dobar deo koji je sakupljan iz raznih knjiga, novina, priča samih Roma i Romkinja. Ovim zapisom želimo da postaknemo da se započne jedan novi sakupljački dokument, kao doprinos istoriskim događajima i važnim datumima za romsku zajednicu.
avatar
Admin
Admin

Broj komentara : 253
Registration date : 2008-03-21

Vidi profil korisnika http://romanistan.bosnianforum.com

Na vrh Go down

Re: Seobe Roma kretanja i migracija:

Komentar  Admin on Wed May 18, 2011 1:56 am

http://www.blogoye.org/gurbet/47976/
Drugi izvor, iz 1447. pominje dolazak velike grupe Egipcana u Barselonu. Crkva se odmah postavila neprijateljski prema njima pa je 1449 god. naredjeno da napuste zemlju. Posto su odbili da poslusaju, drakonski su kaznjavani. U vrijeme vladavine Filipa V cak su osljepljivani. Slicne mere su uvedene protiv Cigana i u Portugaliji. Jos 1600 god. grupa "Ciganosa" deportovana je iz Portugala u Afriku, a 29 godina kasnije druga grupa je poslana iz Indije u Brazil. Cigani u Skotskoj dozivjeli su slicnu sudbinu, kada je jedna grupa upucena na Barbados. Jos jedna grupa je deportovana u U.S.A. Virdziniju 1750 god.

Francuska je usvojila istu politiku i jednu grupu svojih Cigana poslala na Martinik 1724 god. a drugu u Luizijanu 1750 god.

Spanci su takodje deportovali svoje Cigane, najcesce u svoje kolonije u Latinsku Ameriku, ali je 1783 god. Karlo III potpisao dekret kojim je ukinuo zakone o njihovom progonu i kaznjavanju.

Datumi progona pocinju, u stvari, oko 1500 god. mada postoje i raniji zapisi (u Lucernu, npr. iz 1417 god. godine).

Kako je ovaj drugi, tragicni, period u proslosti Cigana poceo? Sta je to uzrokovalo da postanu progonjena rasa i da, kao Jevreji, prema nacistickim planovima, budu odredjeni da nestanu s lica zemlje?

Predrasude protiv Cigana nisu skorog datuma. U stvari, mnogi razlozi za to imaju korene u davnoj proslosti i istgorijskim dogadjajima. U vreme osvajackih ratova u XI veku Seldzuci (INDISKO RATNICKO PLEME) su osvojili velika prostranstva, od Persije do Male Azije, na kojima je, nesumnjivo, zivelo brojno cigansko stanovnistvo. Izvestan broj Cigana, koji nisu presli na islam, krenujo je na zapad ispred Seldzuka, i kasnije Osmanlija. Drugi, takozvani turski Cigani, pre svega pleme Arlije, prisli su Turcima i primili islam.

Vreme krstaskih ratova, koji su se vodili izmedju XI i XIII veka, poklopilo se s periodom kada su se Cigani primicali Evropi. Po izgledu, odeci, nacinu zivota, obicajima i verovanjima oni su se veoma razlikovali od evropskih naroda. U izvesnim zemljama, njih su, u prvom casu, poistovjecivali s Tatarima, koji su pregazili Sleziju 1241. i cija su zlodela ostla u sjecanju naroda. Izvesni hronicari, kao sto je Albert Kranc, nisu pravili razliku izmedju Turaka i Tatara, i Cigana i Tatara. Prietnja od turske najezde, koja je lebdjela nad Srednjom Evropom, dovela je do toga da Cigani budu nabedjeni da su "turske uhode"...

Da bi se zemlja oslobodila stranaca koji su se od domorodaca u svemu razlikovali, vlasti su ozvele propagandnu legendu po kojoj su Cigani, u stvari, iskovali eksere upotrebljene za Hristovo raspece!

Ovu pricu su poduprele jos mnoge druge sracunate na to da podstaknu predrasude. S hriscanskog gledista, Cigani su bili "pogani", obzirom na to da su bili zaokupljeni gatanjem, vradzbinama i magijom, svrstani su u djavolski porod. Sama njihova pojava odredila im je mesto u svetu podeljenom po boji koze: beli-predstavnici boga, crni-predstavnici djavola.

U ovo vreme je Rimska katolicka crkva vec oformila institucije za ispitivanje, mucenje i kaznjavanje jeretika. Inkvizicija je dejstvovala tokom srednjeg vijeka u svim zemljama zapadne Evrope. Spanska inkvizicija, najstroza od svih, ustanovljena je 1480 god. Hajnrih fon Vislocki tvrdi da su u nekim zemljama Cigani proganjani jos i u XIX (14-stom) veku.

Dok su Evropljani smatrali "privatnu svojinu" neprikosnovenom, Cigani u svom jezikui nisu imali cak ni rec "posedovanje"... to su bila dva dijametralno oprecna stava, dva nesaglasna nacina zivota. Ziveci u bedi i prljavstini, Cigani su bili prinudjeni da kradu i pljackaju da bi opstali, i do danasnjeg dana "vecina" ostali su navodno "lopovi"...

Ako ovom dodamo strah od bolesti koje donose lutalice, posebno strah od kuge koja je u XIV stolecu odnela 25 miliona ljudskih zivota u Evropi, zatim njihov jezik, koji je Evropljanima bio nerazumljiv, stoga cesto koristen kao zargon kriminalaca, postaje jasnije zasto je putovanje Cigana kroz Evropu praceno stotinama zakona i propisa koji predvidjaju njihovo istrebljenje, sto je u Drugom svetskom ratu kulminiralo u krematorijima, gde je vise od pola miliona Cigana naslo svoju smrt.

Ziveci vekovima kao nomadi, Cigani su sacuvali mnoge svoje drevne obicaje i tradiciju. Iako su se stalno kretali, zivot im je uglavnom bio vegetativan nacin opstnka, pasivan. Oblik zivljenja koji ih je nacinio sklonim praznovjerju i robovima tradicionalnih pravila ponasanja.

Osecanje pripadanja je jako u ovakvom drustvu, koje je jos uvek krvna, jezicka i obicajna zajednica. Plemenska organizacija se najduze zadrzala u plemenu Kalderasa (kotlara, bakracara, kalajdzija kaldare = kotao na rumunskom ), koji su sve do nedavno, uglavnom, ziveli kao nomadi, a neki i dalje tako zive.

Srediste tog nomadskog ili polunomadskog plemenskog nacina zivota je, pre svega, ciganska cerga, ili pokrivena kola, gadulija, koja predstavlja dom za dve pa i vise generacija. (Pleme Bandzara u Indiji ovakav tip karavana naziva tanda ili "trenda" putujuca koliba). JEDNA MOJA PRABABA RODOM BUKOVICANKA KOJA JE UMRLA Ca. 1919 GOD . NAKON OKTOBARSKE REVOLUCIJE KADA SU CIGANI ZBOG LENJINA I STALJINA PROTERANI IZ TADA JOS CARSKE RUSIJE ZVALA SE „ TRENDA“ JERININA MAJKA KOJA JE UMRLA NA PUTU IRONIJOM SUDBINE „TRENDA“ PRILIKOM JERININOG PORODJAJA 1919 god.

Vise generacija koje zive zajedno rezultat su ciganskih ranih brakova. Oni su povezani bliskim srodstvom, oni su, kao sto sami kazu, "ista krv, iste oci, ista dusa, jedan trbuh i jedna sreca" (jek rat, jek jakha, jek dji, jek por, jek baht). Zivot u cergi regulisu moralne i tradicionalne norme, koje takodje odredjuju podelu rada.

Muskarci plemena Kalderasa "Kalajdzija"" prave lonce i druge mesingane sudove, a zene proricu sudbinu. Nekoliko "cara = konjska kolska zaprega - cerga), koje pripadaju braci i njihovim potomcima s porodicama, sacinjavaju vicu, (uzica kanap vezno-srodstvo) koja je potekla od romske rijeci za "lozu" /poreklo ili "porodicno stablo". Vica, kako to sami Cigani objasnjavaju, predstavlja "prste iste ruke", dok se velika vica "barivica), prosirena patrijarhalna porodica sastavljena od vise takvih zajednica, opisuje kao "prsti obje ruke". "Velika vica" obicno ima jednog zajednickog pretka, po kome se cesto i naziva shodno patrilinearnom principu.

Tako, na primjer, nalazimo imena kao sto su Minesti, Frunkulesti, Cukuresti, Belkesti, Palesti, Piklesti Breazalovci, Rusesti, Vlauci Parisani Cerkezani Djunovci ( Djuva = vaska) Lozanjci, Markanesti.

Medju grupama Kalderasa bakracara, kotlara, "kalajdzija" u Jugoslaviji, Rumuniji, Madjarskoj, Poljskoj, Cehoslovackoj, Francuskoj, Kanadi, SAD i Argentini = Buenos Aires . To ne mora da znaci da oni imaju isto poreklo, ali imena dokazuju da su, u blizoj ili daljoj proslosti, svi pripadali istom kulturnom tipu.

Ako se zdruze dva ili vise velikih veca, formira se plemenska grupa od 100 i vise cergi. Ali do ovako velikih grupisanja dolazi samo povremeno i kratkog su veka, jer im ni spoljni drustveni uslovi ne idu na ruku. Grupa Cigana obicno zadovoljava potrebe izvesne zajednice, kojoj nudi svoje usluge i robu. Ako ih je preveliki broj, onda ponuda prelazi potraznju. A ni zivot u prevelikim grupama nije tako idilican i skladan kako to, mozda, izgled nekim romanticarima. Osecanje pripadanja i zajednicke tradicije nisu dovoljni da sami po sebi obezbede mir i red.

Patrijahalni sistem je takodje imao odlucujucu ulogu kad su Cigani poceli da zive u naseljima, koja se na romskom jeziku takodje zovu "cara", cerga. Oni, obicno, upotrebljavaju glagol "besav", sto znaci "boraviti" prije nego "ziveti" negdje. Posto ta rec podrazumeva kratak predah, odmor poslije koga se putovanje nastavlja, ona govori o nacinu na koji su Cigani ziveli vekovima. Stanovnici ciganskih naseobina obicno nose ista prezimena.

Zivot u naseljima se razlikuje od zivota nomada, Iako su izdvojena zahvaljujuci tradiciji, praznovjerju i predrasudama, ova ciganska naselja su deo sire drustvene zajednice. Drustveni i kulturni zivot naseljenih Cigana je tako poprimio neke o sobine sredine koja ih okruzuje i postepeno doveo do vecih razlika izmedju nomada, Kalderasa i drugih Cigana.

U romskom jeziku ne postoje reci za "brak" i "porodicu". Zena ce obicno reci "lav rom", a muskarac "lav romni", sto znaci "stupam u brak", dok izrazi "romeste sem i si man romnji" oznacavaju bracno stanje. Iz ovoga se vidi da su Cigani sklapali brakove samo izmedju sebe. Praksa endogamije (brakova u okviru plemena), koja je i danas rasprostranjena, deo je ciganske tradicije. Stupiti u brak s nekim ko nije Ciganin, nekada je znacilo iskljucenje iz ciganske zajednice. Taj okrutni obicaj, medjutim, bio je i nacin samo-odrzanja.

Do zene se dolazi kupovinom, razmenom ili, ponekad, mada retko, otmicom. Cigani stupaju u brak veoma rano, brakovi cvrsto povezuju porodice, koje su, opet, deo naselja ili grupe, i preko njih "vice".("porodicna stabla") Kalderasi, Lovari i neka druga plemena kupuju zene, dok ih Gurbeti, na primjer, dobijaju razmjenom.

Obicaj kupovanja zena imao je izvanredno jak uticaj na zivot Kalderasa i skoro ih je izolovao od drugih ciganskih plemena. Cinjenica da se zena mora kupiti, kazuje da se ona smatra svojinom, iako pravila i norme ne dozvoljavaju da se tretira kao roba. Kalderaska zena, pre svega, stice status vracare, travarke, "drabarni", dok se u drugim plemenima ovo moze smatrati kao pozeljna dopunska delatnosti, ali ne predstavlja obavezan nacin zarade za zivot.

Tip braka koji je ranije bio karakteristican za Kalderase je ono sto antropolozi nazivaju "razmena sestara". Porodice su razmjenjivale neveste, sto je sa novcanog gledista (izrazenog u dukatima) znacilo da svako dobija onoliko koliko daje. Medjutim, posto nije uvek bilo moguce izvesti ovakvu fizicku razmenu, s vremenom je ona postepeno zamenjena direktnom kupovinom. Prvobitno ritualno razmenjivanje dukata postalo je obicna komercijalna transakcija. "Ja tebi, ... ti meni i obrnuto"

Ako obe porodice smatraju da cena neveste odgovara, onda roditelji obe strane postaju prijatelji (hanamika) ako se cena smatra preteranom, onda roditelji neveste postaju "stranci" (straine) za mladozenju i njegovu familiju.

Ciganska plemena su takodje sacuvala tragove kastinskog sistema, sto najbolje ilustruje njihovo shvatanje "cistote" i "necistote", faktora koji se uzima u obzir prilikom sklapanja braka. Brakovi se, inace, sklapaju uglavnom izmedju clanova istog plemena, da bi se "obezbedila cistota" i "sacuvalo jedinstvo".

Primjeceno je da se Cigani obracaju jedni drugima sa "brate" i "sestro", sto je izraz osjecanja pripadnistva istoj etnickoj zajednici.

Porodicni odnosi su veoma naglaseni zato sto na njima pociva snaga i status grupe u okviru plemena. Lako je razumeti zasto Cigani iskazuju svoju zelju za "velikom porodicom" cak i u pesmama i molitvama. Brakovi bez dece se smatraju nesrecom i cesto se zavrsavaju razvodom.

U okviru plemenske grupe vlast je obicno tradicionalnog i harizmaticnog karaktera. Njena ligitimnost pociva na svetosti vekovnih prava i obicaja. (Cigani kazu za svoju tradiciju da potice iz vremena "kad je Bog hodao zemljom"). Ali osoba kojoj se vlast poverava ne samo sto mora da bude dobro upoznata sa tradicijom romano-cacipe vec mora da posjeduje i "harizmaticne" odlike. Takva osoba se naziva "baro manus" = veliki covek-, ili "bahtalo manus"-srecan covjek, i najvjerovatnije ce postati plemenski staresina.

Staresina se od ostalih razlikuje po odeci i drzanju. Obilezje njegove vlasti je srebrni stap s ugraviranim "semnom", simbolom koji se sastoji od pet ritualnih figura: nijako (tomahavk), sunce, mesec u prvoj cetvrti, zvijezda i krst. Stap se zavrsava srebrnom jabukom.Cigani su nasledili mnoga zanimanja i zanate od svojih predaka, koje su naucili u Indiji, Iranu i Jermeniji, zemljama bogatim gvozdjem i drugim rudama. S tim znanjima su dosli u Malu Aziju i Evropu i tu bili kovaci, ali i rezbari, korpari marfari i muzicari. U vreme njihovog dolaska na Balkan, lokalno stanovnistvo, uglavnom zemljoradnici, smatralo je bavljenje nekim zanatom ispod dostojanstva, sto je dobro doslo Ciganima zanatlijama, narocito kovacima. Medjutim, kako je u to vreme potreba za zanatlijama bila ogranicena, grupe kovaca su morale da se podele i nasele u razlicitim selima i gradovima. To se odnosilo i na druge vrste zanatlija. Kao posledica toga, izvesne grupe su s´ vremenom zaboravile romski jezik i delimicno izgubile i druge etnicke karakteristike kada su pocele da se miesaju s ostalim stanovnistvom.

Medju prvima koji se na ovakav nacin naselili bili su Tamari, grupa Cigana kovaca. Ovaj proces nije mimoisao ni druge ciganske grupe i omogucio je da nastanu razlike medju njima: u boji koze i opstem fizickom izgledu, u oblacenju, vjerovanjima i jeziku-jedinom ciganskom "pravu po rodjenju".

Od drevnih vremena Cigani su morali da uce jezik sredine u kojoj zive i pravila koja tu vladaju. Iz iskustva su naucili da se moraju sluziti lukavstvom da bi opstali.

"Ako hoces da prezivis, moras biti djavo!", kaze jedna ciganska poslovica. Drugo pravilo je: "Ti si Ciganin, a gadzo je gadzo". I, najzad, postoji upozorenje: "Cigani se dave u plicacima". Ove tri izreke sumiraju kodeks ponasanja Cigana u drustvu-sve drugo je, smatraju oni, predodredjeno sudbinom.

Malo je konfuzna ova legenda na pocetku. Mozda je do slobodnog prevoda Prava prica ide ovako:

Neki mag je upozorio indijskog kralja da ce neprijatelji napasti njegov o kraljevstvo i unistiti mu porodicu. Medjutim, napadac ce biti nemocan napadne li Rome. Kralj je zato pozvao romskog poglavara i u tajnosti mu poveri jedinicu kcerku, Gan. Nju je trebalo da romski poglavar odgoji u bezbednosti kao svoje dijete. Gan je odrasla u istoj satri sa poglavarevim sinom Cenom (chen=mindjusa) Jednog dana umre poglavar a romsko pleme natera Cena da se odmah zeni. Cen je odbijao sve ijednu od djevojaka koje su mu nudili i zaprijetio je da ce se ubiti jer voli samo svoju "sestru". Cenu je tada majka saopstila da Gan nije njegova sestra, ali da mora cuvati tajnu jer bi inace osvajac ubio Gan kao kraljevu kcer. Pleme se podijelilo u dva tabora. U prvom su se okupili oni koji su u svemu podrzali novog poglavara a u drugom oni koji su ga zbog braka sa sestrom osudjivali i ne priznavali. Taj drugi tabor protjerao je Cena i njegove sledbenike iz indijske zemlje. Otada Cen i njegovi sledbenici lutaju zemljinim sarama jer ih je veliki mag prokleo da nikada ne prespavaju u istom mjestu, da ne piju vodu dva puta s istog izvora i da nikada ne pregaze istu rieku dva puta u istoj godini..

Riec "obicaj" ne postoji u romskom jeziku, svi oblici i norme ponasanja koje se tradicijom prenose, oni tumace riecima: "Nasi stari su tako radili i mi radimo tako. Tako treba da bude". Pa ipak, obicaji prate Cigane od kolevke do groba. Kada se dete rodi, "uvodi" se u svet presjecanjem pupcane vrpce. Prvo mu se na glavu stavlja crvena krpa, a zatim mu se crveni vuneni konac vezuje oko ruke i pravi mu se crvena amajlija. Sve to se radi da mu se osigura srecno djetinjstvo. Poslije sedam dana sudjaje (urme) odredjuju sudbinu deteta, i majka ne sme da spava te noci "da detinja sreca ne bi zaspala"..Prema predanju sudjaje zive na dvoru kraljice Kasali, koja "tka kosulju dobre srece". Zajedno s kraljicom one su sagradile dvorac gigantske ptice Carani, koju proguta vatra svakih 999 godina, a ona se onda ponovno radja iz pepela, kao feniks.

Prema predanju, novorodjence treba najpre da posisa desnu dojku, zato sto je u ciganskoj tradiciji desna strana "dobra strana", srecna, prava strana, kao sto samo ime caci rig kaze. Mnogobrojni obicaji prate zivot dteta do puberteta, kada se raznim obradima uvodi u svijet odraslih. Tradikcionalna ciganska svadba sacuvana je do danas u Kalderasa i Lovara. U ovoj ceremoniji mladozenja kleci na levom koljenu, a mlada na desnom, okrenuti licem licu. Kum stavlja komadice hljeba na njihova koljena i posipa ih solju. Mladozenja ustima uzima hleb sa mladinog koljena, a ona sa njegovog. Dok jedu hljeb, kum peva "Neka vas prati dobra sreca. Cak i da hleb i so postanu neprijatelji, vi zivite u sreci i slozi".

Najzad, postoje i pogrebni obicaji, koji poticu iz mnogih verovanja i praznovjerica. Konkretna pogrebna svecanost je obicno onakva kakvu veroispovest kojoj je pokojnik pripadao, nalaze (islam, katolicanstvo, protestantizam...), ali pored toga postoje i obicaji koji su vezani za verovanja Ciganina, od kojih je najjace vjerovanje u vampire.

Medju mnogim obicajima isticu se svecanosti vezan e a Bibijaku i Crnu Saru, koje obe vode poreklo od indijske boginje Durge. Njih slavi samo nekoliko plemena (Gurbeti, Kalderasi, Kalesi), dok su Cigani muslimani potpuno zaboravili ovo bozanstvo. (U mom nekadasnjem komsiluku, zivi nekoliko ciganskih porodica, tzv. medju tamosnjim stanovnistvom "belih Cigana"... ni najstariji od mojih komsija Roma ne zna ciganski jezik niti svoje nekadasnje obicaje i bozanstva. Poodavno vec su primili Islam i ponasaju se u skladu kako ta religija nalaze).

Bibijaka je bozanstvo koje zivi u sumi ili u visokim planinama, veca je od obicnih smrtnika i blista kao da je od suhog zlata. Leti nevidljiva nocu, ulazi u kuce i cerge i prikazuje se samo izabranoj nekolicini postenih ljudi. Zamislja se kao bogata i prelijepa, nikad ne govori, ne jede, ne pije. Ako negde zavlada bolest, ona dolazi i odnosi bolesnog. Ali ako Ciganin odsece i pojede uho psa ili macke ili praseta, ona ga ne moze dodirnuti. Bibijaka se slavi u martu. Crna Sara (meni omiljena ciganska bozica) u maju, kada hodocasnici iz celog sveta dolaze u Sent Mari de la Mer, na jug Francuske. Crna Sara se iznosi iz talasa, dok se Bibijaka slavi oko neke vocke, obicno kruske, koja se onda naziva Bibi, po boginji. Pre proslave drvo se ukrasava cvecem i crvenim trakama, a na dan svetkovine na zemlju oko drveta stavi se posna hrana (riba, pirinac, pasulj itd.) i alkoholna pica. Svetkovina pocinje paljenjem sveca i pevanjem molitava ("Za zdravlje Bibijake i srecu Cigana!"). Onda domacin proslave, svake godine drugi, sluzi muskarce, zene i decu hranom i picem. Oni ga blagosiljaju, a on im blagoslov uzvraca. Onda ljudi odlaze kucama i nastavljaju slavlje do mraka, kada se svi okupljaju na veceri kod domacina proslave.

Djurdjevdan, "cigansku slavu", 6. maja slave gotovo svi Cigani, cak i oni koji su primili muslimansku veru i obicaje. (taj obicaj se odomacio i medju muslimanskim delom stanovnistva!

Do toga dana Cigani ne jedu jagnjetinu, posto je sujeverno verovanje od drevnih davnina da jeduci jagnjetinu pre Djurdjevdana, covek jede meso svoje mrtve djece. Jagnje se kolje pre izlaska sunca. Prvo se glava porodice zahvaljuje Bogu sto ih je sacuvao u toku zime, a zatim okrece jagnje u pravcu sunca i nudi mu vodu da ga napoji. Ovo cini da bi mu jagnje oprostilo sto ce biti zaklano. Kada sve ovo uradi, domacin maze krvlju zaklanog jagnjeta celo svakog ukucanina, "mete" = cisti kucu
jagnjecom kozom, a samo jagnje ukrasava vrbovim grancicama. Cigani veruju da jetra jagnjeta zaklanog na Djurdjevdan ima magicnu moc.

Pojam srece je centralni pojam ciganske kulture. Iako su prihvatili religiju zemlje u kojoj zive, Cigan i su u mnogome ostali verni magiji, koju diele na bahtali i bibahtali, odnosno na "bielu" i "crnu" (srecnu i nesrecnu,) zavisno od toga sta covek zeli da dobije, koriste se razna sredstva, ciji su znacenje i uloga odredjeni magijskim sistemom....


avatar
Admin
Admin

Broj komentara : 253
Registration date : 2008-03-21

Vidi profil korisnika http://romanistan.bosnianforum.com

Na vrh Go down

Re: Seobe Roma kretanja i migracija:

Komentar  Admin on Fri Aug 21, 2015 7:47 pm

Admin (citat):

Odredbe carice Marije Terezije iz 1767. godine o Ciganima u Austriskom Carstvu, bile su od ogromnog značaja za asimilaciju i etničko pretakanje Cigana u druge raznovrsne etnose.Sve je to teklo do 1783. godine. Tada se zabranjivala i upotreba ciganskog jezika.
Ova pojava ne stoji usamljena na području juznoslovenskih zemalja. Analogije joj nalazimo i drugde u svetu. Prednjači, Rumelija, gde je 1855-56. godine ukinuto cigansko ropstvo, gde su se desetine i stotine hiljada Cigana pretopile u Vlahe, osim Lejaša, i "Ursara" (sa juga Srbije i Makedonije)  tkzv. Aidira (Aidin na Turskom = mečka)   U 19. veku, spominje se pretakanje Cigana u Srbe, jer Miloš Obrenović, piše 1819. beogradskom mitropolitu da se Cigani oslobode dažbina, (POREZA) ako prihvate pravoslavlje, (i Srpska imena i prezimena što se i danas ta ista pojava (mestimično upražnjava) i pojavljuje.
Od 15. veka do 18. tekla je asimilacija i etnička pretakanja Cigana u Rumune, kako u Rumuniji, tako i u južnoslovenskim zemljama. Asimilacija Cigana u Rumune, naročito je bila masovna u 18. veku. Maternji-romski jezik, su zamenili rumunskim jezikom. Ovi porumunjeni Cigani, pod imenom, Karavlasi, rasprostranjeni  su širom južnoslovenskim zemljama.

OBRED PAGANSKE predhrišćanske DRAVIDSKO/DRUIDSKE (veroispovesti kojoj su cigani drevno pipadali  verujući u MOĆ MAGIJE i PARAPSIHOLOSKIH SPOSOBNOSTI KOJE SU DELIMIČNO I SAMI (eventualno) POSEDOVALI. (pravljenje "Babina-vradžbina" tkzv. "madjija" , spospbnost predvidjanja buducnoćti, tkzv. gatanja,  bajanja, gledanja u karte i sl.  Kao i eventualno znatno kasnije DARDANSKE (obredne religije)  (tkzv. gornja i donja Mezija)  veroispovesti, koja se i danas priznaje kao zvanična religija:
Mezija je rimska provincija nastala u doba Domicijana (verovatno 85. ili 86. godine) podelom ranije uspostavljene provincije Mezije Granica između Gornje i Donje Mezije išla je rekom Čibricom (na teritoriji današnje Bugarske). Granice Gornje Mezije obuhvatale su, grubo govoreći teritoriju današnje Srbije bez Vojvodine i bez većeg dela Kosova, jedan manji deo severozapadne Bugarske, kao i severnu Makedoniju. Zapadna granica Mezije verovatno nije išla Drinom, nego nešto istočnije (Čačak je tako bio u provinciji Dalmaciji). Nakon Trajanovih Dačkih ratova Mezija se proširila na sever da bi zauzela teritoriju između Dunava i donje Tise, do reke Maroš.
Gornja Mezija je uvek bila vojna, granična provincija rimskog carstva. Najveći rimski vojni logori su bili u Beogradu (rimski Singidunum), nedaleko od Požarevca (rimski Viminacijum): tu su bile stacionirane dve legije, ključne za odbranu dunavskog limesa.


PAGANSKO OKULTNA VEROISPOVEST (primer u Engleskoj) Sve narode karakterišu određene kulture. Tekst preuzet iz priručnika ’"Romi kroz vreme"  Za Rome ta kultura se ogleda u jeziku, muzici, religiji i mitovima. Romski jezik je jedina “knjiga” koju su Romi poneli iz Indije. Romski jezik i njegovi dijalekti srodni su jeziku plemena Dardi i Kafistranu, kao i jeziku plemena Hidukuš u Indiji. Po svojoj osnovi, on predstavlja varijantu Pali jezika, koji je razvijena forma Sanskrita.


Ghicitori = Zagonetka  ( Ghicitani = ZAGONETNI   Gica Bukovicanka Lucikina Pingina Grkina i Cortanova keva)
Zagonetni (Gükitzani)
Budesti (Stana budina iz ralje) Grad Budesti  + Bukovina u Moldaviji

http://www.blogoye.org/gurbet/47970/ISTORIJA+ROMA.html


Te dživesa ando veš jav lačho Ruvenca, te dživesa ando gav jav lačho Gadženca kaj dživesa jav lačho Romenca, So keresa na keresa, e Gadžes tutar na keresa! Arakh te Dija te Dade, se kotar to Čhavo voljan isto te djakere. Gndin šukar pa phen odova lafi, so mange te vakere! Gndin tajsaske, ma bister so hina erati! Ma dikh e manuše sar dićhol, šun so vakerol.
DA ŽIVIŠ U ŠUMI BUDI DOBAR SA VUKOVIMA, DA ŽIVIŠ U SELU BUDI DOBAR SA SELJACIMA, ALI GDE GOD DA ŽIVIŠ BUDI DOBAR SA CIGANIMA. ŠTA GOD RADIO ILI NE RADIO, GADŽOVANA OD SEBE NE PRAVI, ČUVAJ MAJKU I OCA DA TE SIN SUTRA ISTO ČUVA, PRVO MISLI ONDA KAŽI TU REČENICU ŠTO SI NAUMIO, MISLI NA SUTRA ALI NE ZABORAVI ŠTA JE BILO SINOĆ, NE GLEDAJ ČOVEKA KAKO IZGLEDA NEGO SLUŠAJ ŠTA PRIČA

Ja imam drugare Poznate po tome! Sto preziru Cigane! Al ´ postuju Rome!

Doslo je do promene! U zivotu mome! Nekad bejah Ciganin! A sada sam Rom!

Doslo je do promene! U zivotu mom! Ja sam Srbin-Ciganin! Milenijum godina Crnogorac “me sem ipak” Rom!U većem delu Evrope Romi su poznati kao "Cigani" (francuski: Tsigane ("Cigan"); albanski: Cigan ("Cigan"), Maxhup ("Madžup"), Gabel ("Gabel"); makedonski: Цигани; bugarski: Цигани ("Цигани"); češki: Cikáni ("Cikani"); holandski i nemački: Zigeuner ("Cigojner"); danski: Sigøjner ("Sigejner"); litvanski: Čigonai ("Čigonai"); ruski: Цыгане ("Цигање"); mađarski: Cigány ("Ciganj"); grčki: Τσιγγάνοι ("Ciganoi"); italijanski: Zingari ("Cingari"); rumunski: ţigani ("Cigani"); srpski: Цигани; poljski: Cyganie ("Ciganie"); portugalski: Cigano ("Cigano"); španski: Gitano ("Hitano") i turski: Çingene ("Čingene")  na CIGANSKOM JEZIKU:  sama reč "čingar" (bukvalno) znači KAVGA u smislu "CIGANIN" KAVGADŽIJA /SVAĐALICA i sl. ).. U Iranu ih zovu کولی ("Kauli"), u Indiji Lambani ("Lambani"), Lambadi ("Lambadi"), ili Rabari ("Rabari").

Fizički su tamnoputi i nižeg rasta, crne kose. Studije o genetskom poreklu bugarskih, baltičkih i vlaških Roma ukazuju da oko 50% proučenih Y hromosoma i mitohondrijske DNK (sastavne elijske gradje) pripadaju muškoj tkzv. haplo grupi H (ha) i ženskoj haplo grupi M (em), haplo grupama koje su široko rasprostranjene širom Južne i središnje Azije. Muška haplo grupa R1a1 je takođe u izvesnoj meri "dominantno" zastupljena među Romima, ima je prema (nepotpunim ispitivanjima oko 50% u muškim Y hromozomima u sjevernoj Indiji i Pakistanu dok je ženska linija uglavnom zastupljena (prenosnom) MITOHONDRIJALNOM hromozomskim naslednim osobinama koje prenose na potomstvo samo žene dok muska populacija tu sposobnost ne poseduje mada rodjem imaju takve DNK (Gene) od svoje majke ali nisu u stanju da prenose dalje na svoje potomstvo što je iskljucivo samo ženska "privilegija" u evoluciji čovečanstva.

Poreklo ciganskog imena tražilo se i kod indijskog plemena Čangar, gdje bi možda mogla biti i njihova (izvorna) prapostojbina. Romi sebe na svom jeziku nazivaju Romima, dok ih pripadnici drugih naroda vrlo često, iz poruge, nazivaju Ciganima. Sami Romi nikada nisu koristili taj naziv za svoj narod. Ne postoji nikakva veza između imena Roma i Rumunije (Romania), no, međutim, Rumunjska je treći svjetski rekorder po broju Roma, nakon Indije (5,794,000) i Turske (3,000,000-5,000,000[2]). U Rumunjskoj ima otprilike 700,000 – 2,500,000 Roma.

Podjela:Rome su tradicionalno dijelili po teritorijalnim, kulturološkim i dijalektološkim razlikama na 3 glavne grupe:
   "Kaldareši" (bakračari) KALDARAŠI je ispravno (kalderasi je pogresno "kaldera" je geološki oblik koga stvara vulkan kada se uruši sam u sebe, MEDJUTIM rumunskog porekla rec KALDARE je: KANTA, BAKRAC, LIMENA VELIKA POSUDA, PRIMER KORITO i slicno da kel KALDARAŠI JE ISPRAVNO  koji su došli sa Balkana u Središnju Europu, a zatim se selili i do Sjeverne Amerike). Predstavljaju najbrojniju romsku populaciju.
   Manuši (poznati i kao Sinti), uglavnom naseljavaju Alzas i okolne regije Francuske i Njemačke. Poznati su kao putujući zabavljači i cirkusanti;
   Gitani


Saremena lingvistika je utvrdila povezanost romskog jezika sa pendžapskim i potoharskim jezikom, koji se govore u sjevernoj Indiji i Pakistanu. Lingurari su jedina skupina vlaških Roma koja ne poznaje romski jezik, a govore samo vlaški jezik.

Neki Romi su razvili specifične kreolske i/ili mješane jezike, među kojima se izdvajaju sljedeći:

  rodi ili norveški romski.
  Kaló ili iberijski romski, koji koristi romske riječi (leksikon) i gramatiku španjolskog jezika, tzv. kalé. Izvor je mnogih riječi španjolskog slenga i žargona.
   Lomavrenski romski ili jemenski romski.
   Angloromski ili engleski romski.
   Romskogrčki ili grčki romski.
  Romskosrpski ili srpski romski.
   Tavringerski romski ili švedski romski.

Posednjih godina se pojavio pokret koji zagovara upotrebu "dvostrukog r" pri pisanju imena "Rromi", pošto u romskom jeziku "r" i "rr" predstavljaju dva različita glasa. Romi su sa područja bivše Jugoslavije govorili romskim, srpskim, vlaškim i turskim jezikom, a bili su pravoslavci ili muslimani. Bili su stalno nastanjeni, ali bilo je i lutajućih Roma. Po zanimanju bili su svirači, trgovci stokom tkzv. Dzamazy, kovači, (Khainy (Kaini) Thamary)  zemljoradnici (Gopy = GOPA je na INDIJSKOM KRAVA u smislu stočari) , itd.


Na seminaru u Strasbourgu 2003.  U izlaganju Delia-Madalina Grigore iz Galaţija (Rumunija), govorilo se o kulturnom identitetu, Rromanipen, romskom identitetu između arhetipa i stereotipa. Na seminaru su iznesene i razlike između Roma i srodnih ne-romskih etničkih skupina među kojima su:

A) Balkanski Egipćani o kojima govori Rubin Zemon, sa etnonimima koji podsječaju na Egipat: Gjyp, Egjyp, Magjyp, Evgjit, Jevg u Albaniji; Gjupci, Egjupci, Jupci, Ejupci, Ojupci u Makedoniji; Agupti u Bugarskoj; i Kepti, Kiptijani, Misirli u Turskoj. Njima pripadaju i skupine koje svoje ime dobivaju po zanimanjima, to su Kovači Thamary, Kainy), Esnaf (zlatari, kujundzije, Aurary), Aškali (ugljenari?). Drugi nazivi za nih su po Rubinu Zemonu i Faraon, Firaon, Farvan (faraon), Airli, Gjivagjani, Latini, etc.

B) Bajaši (Baiaši bez "j") BAIA = kupalište, kupka, bazen rudnicki poput rudnickog "bazena" Bor Majdanpek) , koje je predstavila Letitia Mark iz Temišvara, koja kaže da njihovo ime znači rudari, da govore posebnim rumunjskim poddijalektom, te da su diskriminirani.

C) Aškalije, (po Izraelskom gradu Askelon)  koje je predstavila Rabije Krasniqi sa Kosova, koji su mešanog romsko-albanskog porekla, a kultura im se zasniva na temeljima romskih i albanskih  tkzv. Arnautskih elemenata. (Arnaity = svi ostali "ne-rromi" tkzv, "Gaje" (Gadze koji ne pripadaju toj skupini  brw, "STRANCI" (došljaci) elemenata.

D) Putnici (Travellers), ili irski putijuci Rromi koje je predstavio Brendan O’Caolin, predkeltskog su porekla, a govore jezikom shelta ili gamon. Oni su putujuća populacija svirača, limara tkzv. Costorari (Kostorari) Limari,i slično, pretezno analfabetni (potpuno) nepismeni sa vlastitim usmenim vekovno tradicionalnim predanjima, "sa kolena na koleno"!

E) Jeniši, koje je predstavio na seminaru Robert Huber. Ima ih oko 35,000, govore jeniški, a većina i švicarski-nemački. U obrazovanju su diskriminirani. Svetle su puti.

kon mangel te kerel tumendar r.oburen `ci `soxa phenela tumen o `ca`cimos

pa tumare perintonde"--"he who wants to enslave you will never tell you the

truth about your forefathers"

NatsiasLegende o CIGANIMA - Romima

Postoji nekoliko legendi o nastanku Cigana koje su se stolećima prenosile s pokoljenja na pokoljenje.

Vrlo su zanimljive, a jedna od njih glasi: Kada je Bog delio zemlju narodima, Cigane je prve pozvao i ponudio im da izaberu mesto gdje će biti njihova zemlja. Međutim, oni su odbili ne sluteći da će to Bog ponuditi i drugim narodima. Kasnije, kada su vidjeli da su svi narodi dobili od Boga zemlju koju su pretvorili u svoje države, dođoše i oni sami pred Boga i zamole ga, da im ipak dodeli zemlju. Bog im reče da je svu zemlju podelio i da je više nema, a njima će biti suđeno živjeti bez zemlje jer kada im je ponudio da je izaberu, nisu hteli. Ipak se na kraju sažalio nad njima i obećao im pomoći tako što će im dati mudrost i sposobnost veću od ostalih ljudi, kako bi se mogli snalaziti po svijetu jer će večno lutati, putovati, nigdje se neće skrasiti i svuda će ih prihvaćati kao strance!

Vlach Rom: Kalderash and Gelderari "coppersmiths," Lowari, Lovara, `Curara,

Lalleri(austro-hungary, bohemia, moravia, slovakia--do not speak romani),

Ursari "bear-leaders," L~aie`si "horde," Ludar, Rudari "miners," Aurari

"gold-washers," Netotsi "sinister"(escapees from slavery into Carpathians),

V~atra`si "domestics," Lingurari "spoon-makers," Ma`cvaya; occupational

names given by what were forced to perform under wallachian/rumanian slavery

until 1857 in general, for some even longer

http://www.blic.rs/Vesti/Svet/356283/Geneticari-tvrde-Evropski-Romi-poticu-od-indijske-kaste
Genetičari tvrde: Evropski Romi potiču od indijske kaste
M.A | 04. 12. 2012. - 19:52h | Komentara: 15
Evropski Romi potekli su iz indijske kaste “nedodirljivih”, tvrdi genetska studija koju su sproveli indijski i estonski naučnici.
Sa romskog festivala ponosa koji je održan u Parizu
Istraživanje u kome je učestvovao i profesor dr Tomas Kivisild sa Univerziteta Kembridž, dokazuje da su Romi došli u Evropu sa indijskog potkontinenta, pre 1.400 godina.


(AKO SE BAŠ MORA) ... hladnokrvniji su od Engleza, razdraganiji i temperamentno vesliji od Grka, tačniji i precizniji od Nemaca i Švajcaraca zajedno, ... poslovno sposobniji od Amerikanaca. Neretko/često su grubi ali na izgled i "blitz" ... trenutno na momenat samo! Svi su uglavnom manje ili više dobrodušni/širokogrudi "mekog srca" čiste savesti i mirne spokojne duše.

"Žive danas a ne sutra" Svoju raskoš posed/"bogatstvo" troše spontano/nemilice. Šta će se desiti "sutra" o, tome razmišljaju tek prekosutra. DA VIDIS MILIJARDERE OVDE KLIKNI > https://www.youtube.com/watch?v=qdkoSTXBlbU

Nije im od značajne važnonosti da tokom životnog veka poseduju basnoslovno bogatsvo "Milion dolara" mnogo veću važnost pridodaju tome, i bitnije im je, da imaju životnu elan-energiju, preobraženu u MILIJARDU nesagorivih elixir-kalorija, koje neretko moraju biti maximalno iskorišćene i propuštene kroz "izduvni TEMPERAMENT ventil" uz veselje muziku i pesmu do poslednje kapi znoja! Nacija su kud i kamo snalažljivija i lukavija od samih Jevreja, kada je u pitanju stvoriti/napraviti ili zaraditi pare, koje u posebnim prilikama i momentima, nemilice troše raskošnije i bogatije čak i od samih Arapskih šeika! Marljiviji su i kreativniji od Japanaca! Masivno su znatno brojnija nacija od mnogih današnjih Europskih državljana: Primer Rumunija 21 Mil. stanovnika, ...ili Srbije 7.498.000 Mil. (sa sve Crnogorcima) Nezvanični statisticki podatci nose se sa paušalnom tvrdnjom da u CELOM SVETU žive i postoje oko Cca. 60 Mil. CIGANA rasutih širom zemaljske kugle. (od toga 40 mil. danas u severnim pokrajinama Punjab, Rajasthan i Sindh u, Indiji i severnom Pakistanu) Zdravstveni  protektorat, prirodno odbrambenog IMUNOLOŠKOG systema i fizionomija izgleda im je prirodnom selekcijom vrlo visokog i značajnog ESTETSKOG inteziteta. (Samo pravi CIGANI Bandžary, Rabary, Kandžary, Lambany, Lomovary/Lovari, Gopy, Gory,... LE(j)AŠI  (lea = POTOK) = (govere i romski i rumunski, i srpski istovremeno ali samo pojedina LEAŠKA plemena, ... uglavnom BANAĆANSKI/Transilvanijski deo Rumunije i BOSANSKI tamo oko Tuzle selo Lukavac) i neka RUSKA LEAŠKA plemena pod nazivom PLAŠUNI naseljena pretezno iz RUMUNSKE MOLDAVIJE i Transilvanije govore danas ROMSKI/RUMUNSKI i podrazumeva se RUSKI koji su verovatno uspeli tradicionalno da u ORIGINALNOSTI sacuvaju svoj maternji  izvorni jezik bas zahvaljujuci svom PLEMENSKOM nazivu, ... jer su se verovatno u prosla davna vremena "plaseci se svega i svakoga" obitavali skriveni po zabacenim ne urbanizovanim predelima tada jos CARSKE RUSIJE... (Gurbeţi) Gurbecy = na Turskom proterani, ... Arly/Arlije = na Turskom "Lokalni stanovnik" ... Ashkaly/Aškalje po istoimenom Izraelskom gradu Aškalon koji uglavnom danas žive većinom na području Skadra/Crnagora + Makedonija) ...  imaju krvnu grupu sa čistim intezitetom rezus faktoroa Rh.+ poz. uglavnom čistu "O" takozvanu:  R1 and R2 ... 30.000 bis 35.000 Years old fromPakistan, Iran, India and southern Central Asia  R1a1a (ARIJEVSKU) nultu krv. grupu Rh.+ (koju je zloglasni nacista Dr. Mengele svojevremeno u svojmi experimentalnim laboratorijama CILJANO genetski, pokušavao (na svu sreću) bezuspešno laboratorijski da stvori radi tada totalitarne Germanizazije u tadašnjoj zaraćenoj Europi . Obzirom da je takodje zloglasni nacista Heinrich Himmler okoreli "Tibetski"  PAGANSKI OKULTISTA znao najvecu svetsku ikada čuvanu tajnu da su CIGANI ustvari poreklom ARIJEVCI jos sa SIRIUSA ... i da je kako lepo pise u Dr Mengelovim elaboratima: R1 and R2 letztere reserven sind auf Indien, Pakistan, Iran und das südliche Zentralasien beschränkt i da je taj Rh. reszus faktor originalniji i veći nego Germansky/Nemcki  ... zato su ih masovno ubijali i vršili "genetske" eksperimente "farbajuci im  izmedju ostalog i oči  u  "šućmurastu"  boju  ... sa zloglasnim USTASKIM nacistom Andrija Artuković  1899 † 1988  ... zato su ih masovno ubijali i vršili "genetske" eksperimente "farbajuci im izmedju ostalog i oči u plavo-zelenu "šućmurastu" boju da bi dokazali  "Genetic Engineering Creation of "organomechanic" SPREGU ARIJEVSKOG ORIGINALNOG GENETSKOG DNK, R¹ &.R² Rh+ ... po, tkzv. MITOHONDRIJALNOJ: DNA/DNK JEDNOCELIJSKOJ HROMOZOMSKOJ LINIJI KOJA SE SASTOJI OD SVEGA 4 HROMOZOMA I DIREKTNO JE ODGOVORNA ZA BOJU OCIJU I PIGMETACIJU KOZE KOD SVIH LJUDSKIH BICA NA SVETU, ... jer su znali da PAGANSKO RELIGIOZNI "CIGANI" jos "navodno" sa Sirijusa poseduju taj (šifrovami) GENETSKI  DNK CODEX , to su radili  "vežbajuci" svoje FRANKEŠTAJSKE sposobnosti, širom nacistickih koncentracionih logora TAJNO, ... ali ne  kako to  svetska perfidna propaganda "danas" konfuzno propagira, i, ... NE zato sto je Hitler ... (kategoricno) mrzeo cigane  nego iz PAGANSKO OKULTNIH KAMUFLAZNIH RAZLOGA.  Jer, na TIBETU (kod DaLaiLame) se znalo da PAGANSKO RELIGIOZNI "CIGNUSI" jos "navodno" sa Sirijusa poseduju taj GENETSKI manipulativan DNK CODEX. sto je VEOMA UTICAJNO I DOMINIRAJUCE REZISTENTNO NAD SVIM OSTALIM KRVNIM GRUPAMA A+ B  ... jer ta takozvana "0" nulta grupa ili "O" krvna grupa ima mitohondrijalnu hromozomsku kodiranu genetsku dominantnu sposobnost da se "sjedinjuje" sa svim ostalim RASAMA I NACIJAMA, ... I MOZE DAVATI SVAKOM SVOJU KRVNU PLAZMU I HEMOGLOBIN DOK ISTI NE MOZE UZIMATI REZISTENTNO NAZAD, ... konkretno nosioci te krvne grupe mogu svoju KRV svakom da daju, a mogu da prime iskljucivo samo svoju kao TRANSFUZIJU ... nazad (zanimljivo ako se sada "vi" koji ste Romske nacionalnosti i koji ste ovo trenutno procitali ... raspitajte se po uzoj rodbini i VASOJ FAMILIJI  bicete zapanjeni cinjenicom i fascinirajucim otkricem da ste skoro "svi" dobar deo vas ... REZISTENTNI  NOSIOCI OVE KRVNE GRUPE, ...  Konkretno ... to su radili(sirom poznati svetskoj javnosti) : Dr Mengele, Krämer, Bär i Höcker, ... iz  genetsko manipulativnih i krajnje perfidnih eksploatatoriskih razloga i pobuda uz izricitu tajnovite kamuflaze radi, Hitlerovu saglasnost ...  a kasnije i Dzungaswili "Staljin" NLO /  posredstvom najnovijih tajnih informacija iz SAD  "SARADNJA" Staljin i Mengele GENETSKE deformacije trinaetogodisnje DECE posle drugog svetsko rata DA SE UVERIS OVDE KLIKNI: ->  http://www.smedia.rs/vesti/vest/64816/NLO-SAD-Vanzemaljci-Josif-Staljin-Jozef-Mengele-Eni-Jakobsen-u-SAD-u-Staljin-i-Mengele-slali-deformisane-decake-VIDEO.html  ) ... Pisana istorija civilizovanog čovecanstva od praiskonskih davnina nemože se prisetiti niti  pohvaliti da su CIGANI kako u proslošti tako u današnjosti kao nacija ikada protiv neke države ili naroda vodili rat! U tom pogledu smo najmiroljubivija pacifisticka nacija su na svetu!

Strastveniji su i bolji ljubavnici od svih Italijana zajedno sa svim svetskim "latinosima" ... Samo "CIGANIN" iskreno al´ razlicitim žarom može istovremeno VOLETI devet "žena"! ( babu, majku, sestru, tetku, snajku, ... ženu, ljubavnicu, švalerku, komsinicu, ... ha ha ha , ...
... imaju krvnu grupu sa čistim intezitetom rezus faktoroa Rh.+ poz. uglavnom čistu "O" takozvanu: R1 and R2 ... 30.000 bis 35.000 Years old fromPakistan, Iran, India and southern Central Asia R1a1a (ARIJEVSKU) nultu krv. grupu Rh.+ (koju je zloglasni nacista Dr. Mengele svojevremeno u svojmi experimentalnim laboratorijama CILJANO genetski, pokušavao na svu sreću bezuspešno laboratorijski da stvori radi tada totalitarne Germanizazije u tadašnjoj zaraćenoj Europi . Obzirom da je takodje zloglasni nacista Heinrich Himmler okoreli "Tibetski" PAGANSKI OKULTISTA znao najvecu svetsku tajnu da su CIGANI ustvari poreklom ARIJEVCI jos sa SIRIUSA ... i da je kako lepo pise u Dr Mengelovim elaboratima: R1 and R2 letztere reserven sind auf Indien, Pakistan, Iran und das südliche Zentralasien beschränkt i da je taj Rh. reszus faktor originalniji i veći nego Nemcki ... zato su ih masovno ubijali i vršili "genetske" eksperimente "farbajuci im izmedju ostalog i oči u plavo-zelenu "šućmurastu" boju da bi dokazali SPREGU ARIJEVSKOG ORIGINALNOG GENETSKOG DNK, jer su znali da PAGANSKO RELIGIOZNI "CIGANI" jos "navodno" sa Sirijusa poseduju taj GENETSKI DNK CODEX , to su radili "vežbajuci" svoje FRANKEŠTAJSKE sposobnosti, sirom nacistickih koncentracionih logora ... a ne zato sto je Hitler ... mrzeo cigane ... to su radili Dr Mengele, Krämer, Bär i Höcker, ... iz genetsko manipulativnih i krajnje perfidnih eksploatatoriskih razloga i pobuda uz Hitlerovu saglasnost ... a kasnije i Dzungaswili "Staljin" NLO / posredstvom najnovijih tajnih informacija iz SAD "SARADNJA" Staljin i Mengele GENETSKE deformacije trinaetogodisnje DECE posle drugog svetsko rata ...
... sa zloglasnim USTASKIM nacistom Andrija Artuković 1899 † 1988 ... zato su ih masovno ubijali i vršili "genetske" eksperimente "farbajuci im izmedju ostalog i oči u plavo-zelenu "šućmurastu" boju da bi dokazali "Genetic Engineering Creation of "organomechanic" SPREGU ARIJEVSKOG ORIGINALNOG GENETSKOG DNK, R¹ &.R² Rh+ poz. jer su znali da PAGANSKO RELIGIOZNI "CIGNUSI" jos "navodno" sa Sirijusa poseduju taj GENETSKI DNK CODEX. sto je VEOMA UTICAJNO I DOMINIRAJUCE REZISTENTNO NAD SVIM OSTALIM KRVNIM GRUPAMA A+ B ... jer ta takozvana "0" nulta grupa ili "O" krvna grupa ima kodiranu genetsku dominantnu sposobnost da se "sjedinjuje" sa svim ostalim RASAMA I NACIJAMA, ... I MOZE DAVATI SVAKOM SVOJU KRVNU PLAZMU I HEMOGLOBIN DOK ISTI NE MOZE UZIMATI REZISTENTNO NAZAD, ... konkretno nosioci te krvne grupe mogu svoju KRV svakom da daju, a mogu da prime iskljucivo samo svoju kao TRANSFUZIJU ... nazad (zanimljivo ako se sada "vi" koji ste Romske nacionalnosti i koji ste ovo trenutno procitali ... raspitajte se po uzoj rodbini i VASOJ FAMILIJI bicete zapanjeni cinjenicom i fascinirajucim otkricem da ste skoro "svi" dobar deo vas ... REZISTENTNI NOSIOCI OVE KRVNE GRUPE, ... PREKO 91%

* vasa je krvna grupa pouzdanija slika vasega identiteta od vase rase, kulture ili geografskog porekla ona je genetski otisak onoga sto vi jeste, putokaz najzdravijeg moguceg zivljenja.

* kljuc znacenja krvne grupe moze se pronaci u prici o evoluciji ljudskog roda: 0 je najstarija, A se razvila s pojavom agrarnog drustva, B se pojavila kad su se ljudi selili na sjever u hladnije, za zivot naporne predele, a AB je potpuno moderna prilagodba - rezultat mesanja razlicitih krvnih grupa, ta je prica o evoluciji izravno je povezana s prehrambenim potrebama svake krvne grupe danas.

(...)

0 znaci Ostario
A znaci Agrarac
B znaci Balansiran
AB znaci Moderan

(...)

* KRVNA GRUPA 0: najstarija i najosnovnija krvna grupa, ona koje je prezivela na vrhu prehrambenog lanca, s jakim i jednostavnim imunoloskim sustavom, koji je spreman i sposoban unistiti sve - i prijatelje i neprijatelje.

* KRVNA GRUPA A: prvi doseljenici koji su seobama bili prisiljeni prilagoditi se na prehranu sastavljenu vecim delom od namirnica biljnog porekla i na poljoprivrednicki  nacin zivota ...

* KRVNA GRUPA B: asimilator koji se prilagodjava na nove klime i mesanje stanovnistva, predstavlja prirodnu potragu za ravnotezom izmedju tenzije uma i zahteva imunoloskog sustava.

* KRVNA GRUPA AB: istancan izdanak retkog mesanja snosljive krvne grupe A i nekad barbarske ali uravnotezenije krvne grupe B.


Krvna grupa A

Ova krvna grupa je najviše rasprostranjena u Centralnoj i Istočnoj Evropi. Skoro polovina populacije u Danskoj, Norveškoj, Austriji i Ukrajini ima ovu krvnu grupu.

Krvna grupa B

B krvna grupa je dosta retka u Evropi (oko 10%) a opet čeđće zastupljena u Aziji. Skoro 25% populacije u Kini ima ovu krvnu grupu. Takođe B krvna grupa je zastupljena u Indiji i drugim zemljama u Centralnoj Aziji.

Krvna grupa O

O krvna grupa je najzastupljenija širom planete. Posebno je zastupljena među Aboridžinima u Australiji, keltskim narodima, kao i pretezno medju narodima romske populacije (ciganima), kao i onima koji žive u Zapadnoj Evropi i u Americi.

Krvna grupa AB

Ab je najređa krvna grupa i zastupljena je sa čak 10% u Japanu, Koreji i Kini dok je u drugim regionima dosta retko zastupljena.

Rh faktor

Ono što se može napisati za Rh faktor jeste da većina ljudi ima pozitivan Rh faktor. Ipak i on je zastupljeniji viđe u određenim regionima. Američki Indijanci i Australijski Aboridžini su imali 99-100% Rh pozitivan faktor dok nisu počeli da se ukrštaju sa ljudima iz drugih delova sveta. U Azijskim zemljama je zastupljenost Rh pozitivnog faktora od 93 do 99 %. Evropljani imaju najmanju zastupljenost Rh ozitivnog faktora, od 83 do 85 %.

Najmanja zastupljenost je kod Baskijaca u Pirinejskim planinama između Španije i Francuske – samo 65% Rh pozitivnih.

Ono u šta možemo biti sigurni da je krvna grupa A došle pre krvne grupe O u evoluciji, iako je O zastupljenija u mnogim populacijama. Jedno od mogućih objašnjenja za ovo i koje je potkrepljeno konkretnim dokazima je da su ljudi koji imaju krvnu grupu O otporniji na  malariju od ljudi koji imaju krvnu grupu A, što je O krvnoj grupi dalo malu prednost u područjima gde je malarija endemična. U stvari, postoji trend da je O krvna grupa češća u zemljama gde je malarija česta.

U eritrocitima krvne grupe 0 (NULA) nema "CILJANO" nikakvog (dominantnog) faktora koji bi (štetno) razarao tudju krv, pa ljudi te grupe mogu davati krv svim ostalim (krvnim) grupama. Te osobe su tkzv. univerzalni davaoci krvi, medjutim (rezistentno) mogu primiti putem transfuzije krv, ISKLJUCIVO samo od svoje krvne grupe tj. krvne grupe 0 (NULA). Suprotno njima u eritricotima krvne grupe "AB" postoje /svojstveno-domimanantni tkzv. GORILAS) faktori i "A" i "B" koji "razaraju" krv drugih grupa. Takve osobe mogu dobiti krv od svakog, a mogu dati krv samo osobi iste krvne grupe tj. krvne grupe AB i oni su (SAMO) univerzalni primaoci. DOK za RAZLIKU Krvna grupa 0 (NULA) naziva se i univerzalnim davateljem zbog toga što nema ni "A" ni "B" belančevine na površini svojih eritrocita. DAKLE ta ("univerzalna") krv neće izazvati stetne krvne reakcije u krvi bilo koje DRUGE krvne grupe. Za razliku od toga krvna grupa AB naziva se (SAMO) univerzalnim primateljem ali NE i DAVATELJEM jer ima obe vrste belančevina na membrani svojih eritrocita pa ni protiv jedne neće reagirati "pozitivno".
REZUS FAKTOR (Rh~faktor) Drugi je sustav krvnih grupa. To je takodje GENETSKI nasljedno obeležje krvi koje potiču CILJANO  ... od (naročito) posebne belančevine, nazvane rezus faktorom. Osoba koja ima tu belančevinu je Rh~pozitivna (+), a za onu koja nema kažemo da je rh~negativna (-). ...

... "So sind die Zigeuner! Wenn es sein muss, sind sie kühler als Engländer, fröhlicher als Griechen, pünktlicher als Deutsche, geschäftstüchtiger als Amerikaner.... Oft sind sie grob, aber nur scheinbar. Sie haben ein weiches Herz und eine reine Seele... Was sie besitzen, verbrauchen sie heute. Und was morgen sein wird, daran denken sie erst  morgen. Für sie ist es nicht wichtig, eine Million Dollar zu besitzen, wichtig ist, das sie eine Milliarde Kalorien haben, die sie verbrauchen müssen. Sie sind erfindungsreicher als Juden, wenn es darum geht, Geld zu verdienen, und sie geben es genussvoller aus als arabischen Scheichs. Sie sind ergebener als Japaner. Man kann sich nicht daran erinnern, dass ein Zigeuner je gegen sein Land gewesen wäre. Sie sind glühender Liebhaber als Italiener. Nur ein Zigeuner kann gleichzeitig neun Frauen lieben"!... ( Muharem Serbezovski)


Seobe Roma istorijski oskudno dokumentovana kretanja i migracije:


R o m a n i s t a n s k i    - G r e š n i k :

... jedan sam od mnogih, samo k´o, ... bož´ji sluga stvoren.
Bogo-hulnik sto poharah tu svetinju kao svetac slavske dane.
Gde se k´o, na  Đurđevdan u čast njemu jede pije „brdo“ hrane!
Poslovica ima jedna,  … vazdan se ne kaže:
"Kom´ se tri put´ za dan smrkne takvom teško ikad´ svane"!
Čudne li spoznaje, samrtnog saznanja,
kojeg ću izgleda s´ovog sveta,  jedino izneti, … odavde.
Gde sahranih tol´ke dane,
umesto u praznu glavu, trpano u šupalj džak, pa kol´ko, stane!
U, daljini negde, jecaju violine zvuci, ... iz "Romanistan" kafane.
Moju pesmu "ciganka" peva : "Greh da sputam, porok mane!"
U, ... džak šupalj sta, ... da stane?
Grešnik sam, ... o, ... svemoćni dragi Bože!
Kako to samo nevernik može!
Pokorni sluga po zemlji sto gmiže!
Proklet sam, sad´me ta kletva stiže!
Proganja me, kao kovitlac-vetar oluju,  ...  kad pod nebo  diže.
Naneo,  zla sam mnoga na ovom "surovom" svetu!
Psovao, pljačkao, krao, ... pravio nedužnom štetu.
Ocu i majci vraćao, kao beskućnik psetu!  
Očajan: "jednom, sam, koricu zadnju hleba, uskratio rodjenom detetu"!
I, sam doživeh kaznu, prokletstva surovu osvetu!
Na, moje rane grešne: "Skorbut il´soli, da metnu!
Kroz glavu metak da prostrele da izadje na petu!
 Grehove ne bi´ opro što, počinih na ovom svetu!
... O, svemoćni dragi Bože!
Golog me evo, svuci do kože, i iz nje greh istisni ako se ikako može?
Sada sam lešina živa, „mrcina“ od greha tvrdja!
Ždero sam grešne dane,  kao što gvoždje "ždere" hrdja.
Moje, je prokletstvo  veliko i teško!
Kroz zatrovane vene umesto KRVI sad mi pogan teče!
Snovi su mi košmarni, ... sanjam sudnji dan skoro svako veče!
... Cimni, psa! ... Bože za uši, i baci mu pred noge kosti!
Grešniku zla, oprosti i, nadji mu duši mesta! ...
Oprosti mu grešne dane, dozvoli na noge
da stane, i pusti sunca zrak ukloni tamu i mrak!
Povedi ga rukom svojom u, večna prostranstva raj.
Pusti, G r e š n i k a, ... tamo Bože, nek´ tu mu bude kraj!
Kazna nek´ tvoja bude, za njega, melem na rane!
Pusti  makar na kolena, pred rajska vrata da stane!
Neka, se vrata rajska sa tvojim blagoslovom, otvore širom njemu!
Ogreši se, molim te ... barr  jednom, i ti, Bože!
 Jer ti si taj svemoćnik, koji sve uvek može!


R.Zoran 09.11.1988 Požerevac "´abela"


Radžastan (Rajasthan) je savezna država Indije sa površinom od 342.236 km² i 56.473.122 stanovnika (stanje: 1. jan. 2001). Najveća je država u Indiji po površini. Graniči sa Pakistanom na zapadu, Gudžaratom na jugozapadu, Madja Pradešom na jugoistoku, Utar Pradešom i Harajanom na severoistoku i Pendžabom na severu. Glavni grad je Džajpur. Pustinja Tar se nalazi na zapadu Radžastana. Jedna od najstarijih planina sveta Aravali se tu nalazi. Istočni Radžastan ima dva rezervata za tigrove, kao i nacionalni park Keoladeo, koji je čuven po pticama.

Pandžab, (Punjab )  Pendžab ili Punjab Šablon:IPAudio (što znači: "Zemlja pet reka")  isto tako Panjab (pendžapski: ਪੰਜਾਬ na Gurmukhiju, پنجاب na Shahmukhiju, hindi: पंजाब, urdu: پنجاب) je regija koja obuhvaća granicu Indije i Pakistana. Punjab ima dugu istoriju i bogato kulturno nasleđe. Narod koji živi u Punjabu se zove Pendžapci te govore pendžapski (punjabi). Tri vodeće religije u oblasti su sikhizam, hinduizam i islam.

Sind (Sindh )  (Sindi: سنڌ, Urdu: سندھ) je jedna od četiri provincije Pakistana i postojbina Sinda, Muhadžira i drugih etničkih grupa. Susedna područja su Beludžistan na zapadu i severu, Pandžab (Pakistan) na severu, Radžastan (Indija) na istoku i Arapsko more i Gudžarat (Indija) na jugu. Glavni jezici sindi i urdu. Poznat pod različitim imenima u istoriji, naziv za Sind dolazi od Indoarijaca čije su legende tvrdile da Reka Ind izvire iz ždrela lava (Sinh-ka-bab). Na sanskritu je provincija dobila ime Sindhu što znači "okean". Asirci (još u 7. veku p. n. e.) su oblast poznavali pod nazivom Sinda, Persijanci kao Abisind, Grci kao Sinthus, Rimljani kao Sindus, Kinezi kao Sintou, dok su je Arapi prozvali Sind.Ime G u r b e t koje se nalazi od Afganistana do Balkanskog poluostrva, odakle se prostire do zapadnoevropskih država, smatra se da potiče iz arapskog jezika ("garib" znaci "strani" i "stranac") medjutim koicidencijom pukog slučaja i moje večite neskrivene radoznalosti najzad konačno "danas" 26.07.2009 znam tačno sta znači reč GURBETÇ: = ISELJENIK ili kada na www.google.de u überstzen suche sa Turskog na Srpski/Hrvatski upisete tačno reč   "GURBETCI" = исељеник  ili PROTERANI https://translate.google.de/?hl=de&tab=wT#tr/sr/gurbet%C3%A7

(sto je izmedju ostaloga i logično za ondasnja "teska" vremena  kada su CIGANI svuda bili proteravani iz svake države. Sada mi na pamet pada i sećam se jednog davnog polemičnog razgovora (kod pok. Ruske na slavi) u Berlinu sa Draganom "Popikinim" na temu GURBET (on je tvrdio da je to: "страна земља"  sta ... znači i slično u tom pravcu ?... Da jako je žalosno da ni pravi tkz. gurbeti ne znaju pravo značenje te reči koja označava gotovo sve pripadnike romske nacije u Srbiji pa i šire ... u koju su zvanično došli još u 14 veku = 1348 Prizren/Serbian (41 god. pre Kosovske bitke 1389god.)  GURBETÇI/исељеник ili PROTERANI  od turaka i sl. Obzirom da je naziv GURBECI  (plural/mnozina) najverovatnije migracionim putem donešen iz Rumunije i kako se originalno GURBETI (Gurbet =  ISELJENIK) na rumnskom a najvaznije na TURSKOM jer je to originalna TURSKA reč (koja je preko Rumunije iz Turske preneta u Srbiju) , čita kao = GURBEȚI jer je rumunsko Ț= C konkretno na rumunskom se CIGANI pise ȚIGANI ciganski = ţigăneşti.  PRIMER mnogo turskih i rumunskih reči je poprimljeno u ciganskom jeziku: baftă = noroc, ... baht, din turceşte “baht” sreća = turski "bahat" rumunski "norok" ciganski = "baht" bahtalo (... takodje interesantno ostalo je i sećanje da mi je tom prilikom Dragan "Popikin" rekao da je i on istraživao svoje proreklo, ...  sa bratom Kostom iz Bgd. i da su došli do zaključka da  potiču "negde" iz Crne gore najverovatnije plemena Aškalije / ASHAKLI po istoimenom današnjem Izraelskom gradu Ashkelon!  A, inače koji uglavnom danas u većim plemenskim zejednicama  pretežno žive na području Skadra/Crnagora + Makedonija naime:  Aškalije su ranije smatrani delom romskog naroda, ali su od strane države Srbije priznati kao poseban narod. Potomci su albanizovanih kosovskih Roma, a tvrde da su njihovi preci na Balkan došli iz Palestine. Aškalija dolazi od imena grada Aškelon u današnjem Izraelu. Aškalije su u velikom srodstvu sa Jevrejima koji su nekada došli sa teritorije Izraela. Činjenica je da su to isti narod )GURBETÇİ = исељеник KLIKNI OVDE NA DOSTAVLJENI LINK DA SE UVERS STA je (gurbetç) -> https://translate.google.de/?hl=de&tab=wT#tr/sr/gurbet%C3%A7

Athinganoi ili Athingani, starogrčki: Ἀθίγγανοι, plurar od Athinganos (Ἀθίγγανος), je bio naziv i ime u 9. veku Monašku sektu koja se prvovremeno nalazila u Frigiji, tkzv. "maloj Aziji" ili danasnji zaliv Bosforus Turska osnovao antiseministički puritanac Theodotus koji je bio u to vreme veoma poznati i najbogatiji bankar, jedan od prvih osnivaca bankovnog sistema u svetu, ... sto je posle skoro 800 stotina godina nasledio i usavrsio Benjamin Franklin, (1706 -1790) Philadelphia, takodje romskog porekla (po majci koja je bila CIGANKA) a koji je rodjen kao 15-naesto dete u svojoj jos mnogobrojnijoj porodici, ... inace po opredeljenju bio je izmedju ostalog takodje puritanac (sektas) moralno strog čovjek, koji odbacuje obična zadovoljstva (majka mu je bila veoma plodna i rasna, rodna i jaka genetski veoma rezistentna zena Ashkalyskog porekla direktno iz Aškalijskog BENJAMIN PLEMENA koja je toj porodici CILJANO sluzila po zahtevu veoma takodje bogatog ILUMINATSKOG svestenika, Benjaminovog oca samo za rasplod, i radnjanje petaestoro dece ... koji ju je NEMERNO ciljano i namenski oženio (verovatno kupio za novac posto je bio jako bogat) ... posle neuspelog i totalno bezplodnog braka sa prvom ženom, koja je bila neplodno jalova) Konkretno u vezi sa tim (mada zvuči neverovatno ali je ipak istinito) Benjamin Franklin je čovek, čija se slika u znak zahvalnosti nalazi na američkoj novčanici od 100$ Dolara... što ima najkonkretnije i te kako veze sa večito vladajućim (današnjim tajnim) svetskim ILUMINATSKIM poretkom i Theodotus-om


12 (HAZARDSKIH) Aškalisko/Aškenazkih plemena bez tkzv. 13-naetog "DAVIDOVOG ili CANICULA" (kanikula = kokalo u smislu porekla/sto se i danas u anatomiji zove karlicna kost/osnova svakog skeleta) = hatam IZGUBLJENOG (verovatno naseg) ... plemena sa CIGNUSA "CASSIOPEA" = (Kasiova sestra/ Kasiphea???) ili popularnije zvanicno u Astronomiji poznatog (sazveždja) "Major"/ (Madžor) CANIS (Balkan-Ägypter, Majupi or Magjupy Arnauty-Kosovo-(albanisch) Arnautiţa (Arnautica) = KUMANOVO befor 1389th (Kosovski boj)Rimski car Avgust je hteo da prebroji narod u svome carstvu, te zapovedi das se svi ljudi popišu. Zbog toga je svako morao da ide u onaj grad iz koga je poreklom. Tako Sveta Deva/MARIA i Josif krenuše iz Nazareta, u kome su živeli, u Vitlejem, grad Davidov, jer oboje behu iz plemena Davidova. Kada su stigli bilo je već kasno te potražiše prenoćište, ali nisu mogli da nađu slobodno mesto, ni u gostionicama, niti u kućama, jer su sve bile pune ljudi kojih mnogo dođe u Vitlejem na popis. Zato se oni skloniše u jednu pastirsku pećinu. I tu se rodi Isus Hristos, Sin Božji. Sveta Deva Ga povi i metu u jasle. Time se ispuni reč prorokova. (Rođenje Sina Božjeg slavi se svake godine, i to tri dana od 25. decembra/ 7. januara. Tada se pozdravljamo rečima : “Mir Božji! Hristos se rodi!”).
Medjutim još jedna posve različita zaverenicka sekta ili stranka vezana za konfuznu/zbunjujucu vecitu ENIGMU imena i starogrčkog naziva "Athinganoi ili Athingani, stvara ociglednu nevericu jer sto mnogi ISTORICARI i danasnji "kvazi" ROMOLOZI smiču sa uma je činjenica da se pravilno i korektno glavni grad Grcke Athina, ... pise neizostavno sa "h" Athina, ... kao i Apotheka, ... i sl. reči koje dolaze sa tih drevnih grčkih prostora primer: "thema" sto je jako i mnogo vazno, ... obzirom da je "plural"/mnozina od Athin + ganoji, vrlo je očito i jasno da se eventualno pri korisnjenu tog (pogrdnog ciganskog naziva) mislilo na AT(h)INJANE / Ἀθίγγανοι zbog nihove komične i jedinstvene za europske pojmove ne prilagodjene ("hijeroglifskog karaktera") ABECEDE čiju fonetsku slovnu oznaku "θ"=(t) i danas neki nasi ROMI "pametnjakovici" koji jos pisu i izdaju romske RECNIKE ocigledno iz komercijalnih razloga i istih pobuda i zelja "da zgrnu lovu na brzaka" kao da nam nije dosta zbunjujuce konfuznosti, pokusavaju da nam podmetnu "kamen spoticanja" kao i mnogi drugi koji su to radili i pokusavali tokom nase milenijumske migracije, zloupotrebljavajuci nasu vekovnu neprosvecenost i nepismenost, smatrajuci se pri tom tako "znacajno" kao da su u najmanju ruku otkrili Kolumbovu "Ameriku" i sl. ...
A radilo se konkretno u dalekoj proslosti o zaverenickom podborniku koji se zvao: Marcus Eremita, koji izgleda kao da je bio učenik samog svetog Ivana Zlatoustog. Njegova knjiga "Eis tonu Melchisedek", ili prema Photius-u "Against the Melchisedekites", govori o ovim novim učiteljima kao što Melchisedech utelovljenje/celivanje Logosa (Božja reč). Oni su (u stvari) anathematioidni biskupi, ali ne bi prestajali propovedati (laz i ne/ISTINU. Oni su, (navodno) čini se inače ortodoksni pravoverci... (kao i pojedini danasnji koji zamlaciju i foliraju sopstveni narod i romsku naciju ... u toj skrivenoj od ociju javnosti tajnovitoj knjizi vekovima). Jeronim opovrgava anonimni rad koji je identificirao Melchisedech (navodno) "Duhom Svetim". (Takodje) Timotej &. Presbyte-r Konstantinopoljac, u svojoj knjizi "De receptione Haereticorum" dodaje na kraju svog popisa jeretika (bezboznika) koji trebaju preobrazaj jer Melchisedechians, se sada zove "Athingani" (Untouchables / NEDODIRLJIVI). Oni žive u Frigiji, a nisu ni Židovi, ni Pagani. Oni drže (svetkuju) subotu, ali nisu obrezani. Oni neće "dirati" (DODIRIVATI / SKRNAVITI) bilo kojeg čovjeka. Ako im se nudi hrana, (POPUT DANASNJIH BUDISTA) ... oni ("ljubazno" / učtivo) pitaju za "odobrenje" da se nadju na (trpezi) ili terenu /zemljistu, a onda bi došli (čoporativno i masovno) i zauzeli bi ga. Oni "Athingani" (Untouchables/NEDODIRLJIVI) daju drugima sa istim merama opreza, (kao i sto uzimaju)
Neizvesno je bilo hoće li sekta preživeti u tom 9-tom veku. Zato su se verojatno raspršili sirom Turske Anadolije i na Balkanu, nakon uništenja grada Paulician Tephrike u 870s. I sele se masovno u zbegovima na goru Atos u Grčku gde osnivaju manastir "Iviron" gde cemo se "mi" CIGANI zvanicno PRVI put pojaviti nekih 130 do 150 godina nakon tog perioda ... (sto tako u masovnim zbegovima "trbuhom za kruhom" trazeci točiste ... (čitaj moderno Asyl/AZIL) o čemu dalje: Istoriski izvori koji konkretno govore o poreklu i početku seobe Roma iako su veoma oskudni. Sve do danas kruže različite hipoteze, iskonstuisane priče i "legende" o postojanju romskog naroda kao i, o, samim, konkretnim razlozima za pokretanja njihove deseto-vekovne seobe, dokumentovane migracionim kretanjem, kroz vekovne epohe proteklog milenijuma u periodu od 1001 god. i sve do današnjih dana! Kada ... nas je onaj "prokletnik" Mahmud Gazni, isterao iz nase PRADOMOVINE Indije i podelio u dve grupe da bezimo glavom bez obzira pred njegovim ratničkim krvavim najezdama i bezočnom silovanju nasih zena, majki i sestara, ... i osvajačkim gramzivim pohodima, i tako to! Jedna (nasa romska velika grupa/skupina) bezi, ... da spase goli zivot, .. preko Afganistana = Gl. grad KABUL odlazi na područje Turkystana i Turkmenije sve do Kaspijskog jezera. Nakon upada (voskovodje srodnog predhodnika cuvenog Mongolskog Dzingis Kanna) Mahmuda Gaznija u severnu Indiju (1001-1026. god.), pridružili su se toj skupini (dotadasnjih gradjansko-seoski tkzv. ratnickih KASTA propalog kraljevstva CAREVA O Thagaro Phenga i O Thagaro Bhenga koje je nakon njihovog raspada podeljeno na 4 KASTE) i preostali Romi iz Indije. Ali medjutim, ponovo se razilaze. Manji deo krenuo je preko Azerbejdžana u Gruziju (danas bivsa russka savezna republika Gorgija) i dalje prema Kavkazu, a drugi veci deo, prema Armeniji i Turskoj.
Druga je skupina iz pustinje Tar krenula prema srednjoj Aziji. U (danasnjoj) Siriji Gl. gard Damask se i ta grana razdvojila. Jedni su otišli prema Turskoj, a drugi uz obalu Sredozemnog mora i stižu do Egipta Gl.grad Kairo i Gibraltara.
Na područje tadašnjeg Balkana, utvrdjeno je, da najveća skupina Roma dolazi znatno pre Turaka, (1348 tacno čitavu 41 godinu pre Kosovskog boja 1389) bežeći naime pred njima i njihovom "velikom" tadašnjem OSMANLIJSKIM CARSTVOM, ... iz Male Azije. t.j. Frigije ili danasnji zaliv Bosforus u Turskoj
Prva i do danas jedina pouzdana tvrdnja zvanično PISANOG ISTORISKOG DOKUMENTA o nastajanju reči Cigan za pripadnike “odredjene” skupine ljudi, dolazi iz 1068. godine. Tada, je Gruzijski (danas ruska drzava Gorgia /Dzordzija) monah sv. Georg Antonski, iz manastira Iviron (Grčka) svom življu, "pismeno" je izveštavao, ... kako je na goru Atos u periodu od 1001-1026. godine stigla ogromna skupina “Athiganosa” = CIGANA = ("navodno") NEDODIRLJIVIH.
Sama rec Athiganos tj. Acinkan na grčkom bi značila “nedodirljiv”. Razine inače te reči, (bez obzira sto je plural/mnozina Athi(n)ganos se u osnovi koristila kasnije, deseto-vekovno, tokom proteklog milenijuma, isključivo kao "zvaničan" Gadžovanski "navodno" (opet) pogrdan naziv za “taj” nomadski-narod koji se susretao vekovima po Evropi i skoro po celom ostatku sveta na zemaljskoj kugli PLANETI sve do današnjih dana. MEDJUTIM SAMO JE REC IPAK O MONASKOJ SEKTI KOJA JE SEBE NAZIVALA U SMISLU NEBESKOG (matičnog "poreklom" sa Cygnusa), ... BOZANSTVA “Athiganos” = NEDODIRLJIVI. KAKO SMO MI SEBE TAKODJE SMATRALI NA IZVESTAN NACIN I TO IZ OPIPLJIVO OPRAVDANO DOKUMENTOVANIH RAZLOGA ZA (pravi i originalni) "NEBESKI NAROD" (sa Cygnusa) U TOM SMISLU: NEPRIKOSNOVEN, NEDODIRLJIV, NEPOVREDLJIV "nenadjebljiv" JER POSTOJE INDICIJE i EVENTUALNI NAGOVESTAJI DA POTICEMO SA Cygnusa / CIGNUSA (iz sazvezdja ORION (SIRIUS) I DA SMO SAMI SEBE SHODNO TOME NAZIVALI TAKO SRODNO NASOJ EVENTUALNOJ PRA-PRA-PRA POSTOJBINI (Cygnus), A NIKAKO KAKO NAM JE PRILEPLJEN EPITET DA SMO CIGANI U SMISLU "NEDODIRLJIVI" I NE TREBA NAS DODIRIVATI JER SMO PRLJAVI, i SLICNE GLUPOSTI ...

Etimologija reči nije sigurno ista, ali zajednički navod jedne je jedine Grčke reči, a njeno je značenje je "(Athinganoi ili Athingani) - nedodirljivi", a potiče iz privativnog alfa prefiksa i glagola thingano = ne-dodir (u odričnom obliku istoimenog grčkog glagola)
Naziv athinganoi, i kasnije varijante oblika koji je, usledio došavš da bude (usko) povezan s Romima koji su se (kao sto je gore objasnjeno) prvi put pojavili u Vizantskom dobu carstva u vreme gde je koren te reči za "CIGANI" pogrdnog navodno znacenja reči koristiti za opisivanje pripadnika romske nacionalnosti ljudi. To još uvek nije jasno je li "athinganoi" koji su bili prisutni jos u 5. veku u Europi bile su (CYGNUSI = LABUD) romski narod ko danas.
NAJONKRETNIJE:
"Cygnusi" Lyra(nci) su sa Cygnusa doneli: (seme) PALME, ... muzicki instrumenat: LYRA/HARFA ili CITRA kao i Citratzyklus Zitratzyklus, Zitronensäurezyklus poznatije takodje i kao formulu, ili ciklus trikarboksilnih kiselina (TCA ciklus za potrebe genetske humanoidne manipulacije i pretvaranje Australopithecus-a, (majmuna) afarensis, u HIBRIDNO humanoidnog Homo sapiensa posto je Darwinova teorija evolucije obicna lakrdija, koju su ciljano stvorili, prvom cetvrtinom 18-naestog veka, ... ILUMINATSKE vladajuce rase danasnjeg svetskog poredka ) i tkzv. (farbu crnu) KNA ...
Cygnus =

http://zodiactruth.com/wp-content/uploads/2012/04/37.CYGNUS.jpg
Prva romska cirkuska trupa pojavila se na prostorima Evrope 1322. godine. Doputovala je iz Egipta u Carigrad, a brojala je 20 osoba koje su izvodile  smrtonosne igre u areni.  Ta je trupa 1323 iz Carigrada.g. preko Trakije došla  u Makedoniju, a potom  u Srbiju. U to vreme  Srbijom je vladao kralj Stefan Uroš II, zvani Dečanski.  Grčki istoričar Nićifor Grigoras opisao je taj cirkus u svojoj Istoriji Vizantije.Na osnovu tih izvora Stanoje Stanojević, ali i drugi srpski istoričari, tvrde da je ta cirkuska družina došavši u Srbiju izvodila  iste predstave koje je prikazala u Carigradu, a koje je opisao Grigoras, i da ih je gledala i srpska publika u Prizrenu, Skoplju, Nerodimlju i drugim gradovima. Iz Srbije je ta romska cirkuska  trupa  otputovala nekuda na Zapad, najverovatnije u Španiju. Ovaj zapis se može smatrati prvim sigurnim pisanim pomenom  Roma na prostorima Srbije. U narednih vek i po, zabeleženo je samo nekoliko pisanih tragova o boravku Roma u Srbiji. Tek iz vremena kada su Turci potpuno ovladali Srbijom, potiču prvi pouzdani dokumenti koji pominju i Rome. Najstariji sačuvani turski popis Roma s prostora Srbije  potiče iz 1491. godine. Iz tog popisa saznajemo da je  Roma hrišćana bilo,  između ostalog i u Nišu, Kruševcu, livi Smederevu, Prizrenu.Ukupno  je, prema tom popisu  kako je, izračunao  turski istoričar O. L. Barkan, bilo 3.237 običnih i 211 udovičkih domaćinstava. U njemu su, tvrde neki naši istoričari, bili zabeleženi  i oni Romi koje su Turci tu zatekli.


Položaj Romi u vreme turske vladavine Srbijom

Prisustvo mnogobrojnih skupina Cigana hrišćana na Balkanu ,u prvim decenijama turske vlasti nedvosmisleno ukazuje da njihov masovni dolazak ne treba vezati za turska osvajanja. Ostaje medjtim van spora da je izvestan broj Cigana muslimana stigao na balkanske prostore upravo s Turcima. Tako na primer za Cigane muslimane u Beogradu, izričito se navodi da tu stanuju  od "vremena carskog osvojenja". Medju njima je veliki broj islamizovanih i zBog toga je veoma teško preciznije utvrditi brojčani odnos ove dve grupe Cigana u Srbiji na osnovu verske pripadnosti . Daleko značajnije pitanje od broja Cigana koji je došao s Turcima Osmanlijama je svakako pitanje njhovog mesta i uloge u osmanskom feudalnom društvu. Široko oslonjeno na lako pokretljive maloazijske nomade i balkanske stočarske skupine ovo društvo je, znači, i nomade Cigane vrlo lako moglo uklopiti u svoj sistem. Utoliko lakše što je veoma oskudevalo u zanatlijama koji se bave preradom metala. Cigani su, kako muslimani tako i hrišćani, upravo zahvaljujući  svojim veštiniama zauzeli relativno značajno mesto u osmanskom feudalnom društvu pa se njihov položaj zBog toga veoma razlikuje od odnosa prema njiima, u evropskim zemljama. Pored toga što ih u velikom broju uključuje u razne državne službe- uglavnom kao zanatlije i tako ih čini korisnim članovima, osmanska vlast im dozvoljava i relativne slobode. Iako država iz fiskalnih razloga nastoji da veže Cigane za jedno mesto, ipak, u odredjenim situacijama - a pošto bi namirili svoje obaveze prema državi - oni su mogli imati izvesnu slobodu kretanja, posebno se to moglo odnositi na zanatlije. Zapravo, oni se slobodno kreću unutar odredjenih kadiluk, a naseljavaju u znatnom broju i gradska naselja. Na osnovu brojnih svedočanstva iz toga vremna, konstatujemo da su Romi u vreme vladavine Turaka Srbijom, uživali  brojna gradjanska prava koja im nisu bila  da učestvuju u privrednim delatnostima, samostalno su uredjivali svoj,društveni, kulturni a posebno privatni život,i  niko nije imao pravo da im se u to meša.
http://www.romamuseum.rs/oromima.html
ТЕСЛИНА ЗАСТАВА
По неким теоријама порекло наше цивилизације је из сазвежђа Лира, што симболично и представља инструмент лира. Београдско културно уметничко друштво "Никола Тесла", готово осам деценија са поносом чува заставу, коју им је Тесла поклонио 1936. године. Грб на застави у виду инструмента лире са муњом, осмислио је и дизајнирао лично Тесла.

TESLA'S FLAG
According to some theories, origin of our civilization is from the constellation Lyra, which symbolically represents instrument lyre. Belgrade Cultural Artistic Society "Nikola Tesla" for nearly eight decades proudly preserves flag which Tesla gave to them in 1936. The coat of arms on the flag in the form of the instrument lyre with the lightning was created and designed by Tesla.

jednu od velikih tajni koje je Tesla odneo sa sobom u grob a zvala se CANICULA sa Cygnusa (ali nije bio prvi koji je to znao) "Cygnusi" Lyra(nci) su sa Cygnusa doneli: (seme) PALME, ... muzicki instrumenat: LYRA/HARFA ili CITRA kao i Citratzyklus Zitratzyklus, Zitronensäurezyklus poznatije takodje i kao formulu, ili ciklus trikarboksilnih kiselina (TCA ciklus za potrebe genetske humanoidne manipulacije i pretvaranje Australopithecus-a afarensis, u HIBRIDNO humanoidnog Homo sapiensa posto je Darwinova teorija evolucije obicna lakrdija, koju su ciljano stvorili, prvom cetvrtinom 18-naestog veka, ... ILUMINATSKE vladajuce rase danasnjeg svetskog poredka (G)old, (O)il, (D)iamonds ... G.O.D. ) i tkzv. (farbu crnu) KăNA = crnilo/čadjavilo

Prva inteligentna bica na nasoj planeti su bila Akvatici, Terrani Lirijanci i Plejadinci, Akvatici nisi imali sposobnost planetrnih putovanja Terrani izmanipulisani od strane Lirijanaca i Plejadinaca, cak sta vise bitnije se na ovoj planeti nije ni odvijao neki bitni zivot nego  "navodno" na Marsu?


_________________
avatar
Admin
Admin

Broj komentara : 253
Registration date : 2008-03-21

Vidi profil korisnika http://romanistan.bosnianforum.com

Na vrh Go down

Re: Seobe Roma kretanja i migracija:

Komentar  Sponsored content


Sponsored content


Na vrh Go down

Stranica 2/2 Previous  1, 2

Na vrh


 
Permissions in this forum:
Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu